Mountainbikers zijn ook natuurliefhebbers…
Andere gebruikersgroepen in het bos klinkt dit wellicht wat vreemd in de oren, maar genieten van de natuur en de sportieve uitdagingen die de natuur te bieden heeft is zeker een belangrijk onderdeel van de MTB sport. Als je dan als liefhebber de laatste weken over de routes fietst, schrik je je helemaal wezenloos als je ziet waar natuurbeheerders mee bezig zijn:
- Bosperceel in Schutterspark volledig gekapt en de mtb trail die er lag kapot gereden. Hier moeten de verdwenen hangvennen weer terugkomen, dus dat kunnen we nog wel begrijpen en waarderen.
- Op de Wilhelminaberg is rigoureus gesnoeid en mooie singletrails zijn verbreed tot 4-baanswegen.
- Half bos gekapt langs de Toeristenweg. Waar we eerst tussen de bomen fietsten, fietsen we nu over een open vlakte.
- Klim naar de tennisclub op de Brunssummerheideroute volledig kapot gereden door bosbouwmachines en veranderd in een 6-baansweg.
We hebben inmiddels vernomen dat dit jaar veel meer werkzaamheden in dezelfde periode worden uitgevoerd omdat tijdens de natte zomer geen werkzaamheden konden worden uitgevoerd. Hierdoor is de planning en coördinatie minder goed dan andere jaren. Wij vinden dat echter geen valide excuus voor deze rigoureuze aanpak.
MTB routes hebben hun bestaansrecht mede te danken aan attractiviteit. Mountainbikers moeten op de routes wíllen fietsen. Door bossen te veranderen in open vlaktes en trails die door vrijwilligers veelal met de hand zijn aangelegd kapot te rijden met zwaar materieel, wordt de attractiviteit voor rijders en de motivatie voor de onderhoudsgroep er zeker niet groter op.
Dus beste natuurbeheerders: bezint eer ge begint!